Nieuws, repo's en film

Heinkel met belangrijke commandant neergehaald

Toen op 10 mei 1940 de Duitsers Nederland binnenvielen, kreeg Voorne meteen te maken met de strijd.

In de morgen van de eerste oorlogsdag werd het toenmalige vliegveld Waalhaven aangevallen door Duitse Heinkels en Messerschmidts. De daar gelegerde militairen stegen tussen de bommen door op en gingen het gevecht aan. Snel pikte men boven Zuid-Beijerland een Heinkel op. Niet zomaar een Heinkel. In dat ding zat de commandant van het eskader. De Heinkel werd beschoten, sloeg op de vlucht, en vloog via het Haringvliet naar Hellevoetsluis waar het afzwaaide en zwaar gehavend een noodlanding maakte in een weiland nabij de Rockanjese Zwarte Dijk. In het toestel viel één dode. De rest van de bemanning werd gevangen genomen. De drie Fokker-toestellen die de Heinkel op de hielen zaten, maakten wegens gebrek aan brandstof een noodlanding op het strand.

Wie precies het toestel heeft neergehaald is onbekend. Er werd geschoten vanuit de Nederlandse Fokkers, terwijl tijdens de vlucht over het Haringvliet ook vanuit de Nederlandse batterijen aan het Breede Water, de Beatrixbatterij nabij de huidige Tweede Slag en de Vesting onder vuur werd genomen. Hoe dan ook. De Heinkel had een belangrijke gezagvoerder aan boord. Martin Fiebig – een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog – werd later een belangrijke General der Luftwaffe. Hij commandeerde de luchtmacht in veel landen in Europa. Als een van de weinigen had hij het lef Hitler te waarschuwen tegen de gevaren van de Slag om Stalingrad: hij kon niet de luchtsteun geven die nodig was. Voorzien van de hoogste onderscheidingen werd hij in 1946 in Joegoslavië geëxecuteerd omdat hij het bombardement op Belgrado had geleid.

Met de Nederlandse toestellen die op het strand achterbleven liep het niet veel beter af. Die werden door onbekenden in de fik gestoken.

Delen: