Nieuws, repo's en film

Doden herdenken met drie kinderen

Zomaar een foto van een onbezorgd stel Brielse kinderen. De foto is echter in 1942 genomen, en er staan drie Joodse kinderen op. Guusje Katan is het jongetje dat links met zijn arbeidersshirt staat. Zijn zusje Kitty houdt zittend een baby vast. Broertje Loutje zit rechts naast haar. De kinderen zouden het eind van de oorlog niet halen. Guusje werd zeven, Kaatje dertien en Loutje twaalf. Ook hun ouders overleefden de oorlog niet.

Sinds de Duitsers in 1940 ook Voorne bezetten, werd het ook hier steeds lastiger voor Joden. Meteen mochten ze niet meer ritueel slachten. Bezoek aan openbare gebouwen werd verboden. Men kreeg een ausweis met een grote letter ‘J’ erop. Beroepen mochten niet meer uitgeoefend worden. Joodse kinderen mochten niet meer naar school. Bordjes met de tekst “Voor Joden verboden” verschenen en werden verplicht opgehangen. Gele Davidssterren verschenen voor alle Joden ouder dan zes jaar. Dragen verplicht.

Het gezin Katan kwam naar Brielle nadat hun winkel in Rotterdam was gebombardeerd. In Brielle begonnen ze een juwelierszaak in de Voorstraat.

Nadat ook fietsen, radio’s en auto’s door de Duitsers van de Joden werd geroofd, werden in 1942 de meeste Joden van Voorne weggevoerd. Ook de kinderen op de foto. Hun ouders gingen mee. Het hele gezin moest mee. Op 27 oktober 1942 werden ze met het trammetje van vijf uur afgevoerd naar Rotterdam, en konden meteen door naar Kamp Westerbork. Vader werd uit de trein gehaald om te werken aan een ander kamp. De rest van het gezin Katan reisde door naar Auschwitz. Op 5 november 1942 worden Kitty, Guusje, Loutje en hun moeder Francisca daar vermoord. Vader Israël sterft in Sobibor.

Vijfenveertig Joodse bewoners van Voorne werden in de oorlog vermoord. Ieder jaar op 27 oktober worden hun namen genoemd en voor elk van hen een kaarsje opgestoken. Vanavond herdenkt men ook hen, naast de overige gevallenen.

Delen: