Bunkers

De kleine Tobruk-bunker

Overal op Voorne zie je ze. Kleine tweepersoonsbunkers die gemaakt zijn om te observeren of te schieten. Ze danken hun naam aan de stad Tobruk in Libië, waar ze voor het eerst werden gebouwd door het Italiaanse leger. Generaal Rommel vond die bunkers daar zo handig, dat hij ze in 1942 introduceerde bij de Atlantikwal.

Tobruks hebben een afmeting van ongeveer 4 x 2,5 x 2,5. Ze werden gebruikt als aanbouw van een grote bunker of als zelfstandig gebouwtje, vaak verbonden met een tunnel aan een grotere bunker. De plaats van de ingang werd al naar gelang het gebruik bepaald. Meestal bemand door twee personen deed de bunker dienst als observatiepost of geschutbunker. Daartoe werd een rond gat aan de bovenkant benut door er bijvoorbeeld een mitrailleur op te zetten. Ook gepantserde geschutkoepels werden gemonteerd. Een mortier behoorde vaak tot de standaard uitrusting.

Op Voorne vind je Tobruks onder andere aan de Groene Punt in Rockanje, in Zwartewaal naast de stoplichten van de N218 bij het Kanaal door Voorne, langs het A. J. Bootpad in Oostvoorne in de Klein-Heidelbergradarstelling, rond de Biberbunker, met veel tunnels aan het Sipkesslag en in Hellevoetsluis in de Vesting.

Delen: