Natuur

Zeg, dennenboom, wat zijn je bunkers wonderschoon

Vind de den, en je krijgt een bunker. Leuk spelletje met de kinderen, om de verveling te verdrijven en gewoon mooi om te doen. En het komt vrijwel altijd uit. Als er tenminste niet een tankwal, loopgraaf of tunnel onder verborgen is.

Direct na de Tweede Wereldoorlog gingen natuurbeschermers in Rockanje en Oostvoorne aan de slag om het door de Duitsers verwoestte landschap te restaureren. Een enkel mijnenveld werd opgeruimd, de grote radartorens omgehaald en alles wat bruikbaar was hergebruikt. Tot diep in de jaren zestig duurde het herstel. De Tenellaplas is een fraai voorbeeld van de nieuw aangelegde natuur. Maar met komst van de nieuwe natuur, werd veel geschiedenis aan het oog onttrokken.

Natuurbeschermer Cees Sipkes – die van het C. J. Sipkesslag – plantte vlak na de oorlog snelgroeiende Oostenrijkse dennen om de bunkers aan het zicht te onttrekken. Vijfenzeventig jaar na de oorlog zorgen diezelfde dennen ervoor dat bunkers gevonden worden. Op onderstaand beeld zie je een luchtfoto uit 1945, en de huidige situatie, gezien vanaf de grond. De foto boven dit stuk verhult een complete radarstelling aan het A. J. Bootpad.

Delen: