Natuur

Bomkraters bij het vliegveld

De installaties in de duinen van Oostvoorne zijn in de oorlog niet veel gebombardeerd. De geallieerden hadden tot laat in de oorlog geen idee van de hypermoderne radars die er stonden, terwijl operaties als Market Garden en de landing in Normandië hun aandacht vroegen. Toch zijn er sporen van bommen in de duinen van Oostvoorne.

Aan de rand van het vliegveld liggen drie bomkraters op rij. Die zijn zeer waarschijnlijk afgeworpen op een van de twee vooruitgeschoven posten van de Duitsers, die destijds op het Noordzeestrand lagen. Een bom viel buiten de stelling, twee aan de rand. Veel meer schade dan aan wat prikkeldraad en misschien een vlammenwerper hebben de bommen niet veroorzaakt.

Op de foto’s de bomkraters, en op de luchtfoto uit 1945 de situatie van toen.

Delen: