Natuur

Zon daalt over het vliegveld

Winterse kou boven een verlaten vliegveld in Oostvoorne. Mooier wordt rust niet. Het is dan ook lastig voor te stellen dat hier in ’40 – ’45 een drukte van belang heerste.

De foto’s zijn genomen vanuit twee vooruitgeschoven posten Pandur en Pinguin van de Duitsers. Die lagen destijds aan het Noordzeestrand, en waren de buitenste verdediging tegen een invasie van de geallieerden. De Duitsers plaatsen vlammenwerpers, prikkeldraad, zware artillerie, bunkers en verpleegposten. In de richting van Oostvoorne stonden enorme radarstellingen, kolossale bunkers en wemelde het van de loopgraven. Meer naar Rockanje stond een hypermoderne Klein Heidelbergradar.

Het extrahandige kaartje plaatst de foto’s die direct tegen de zon in zijn genomen in WO II. Naast de batterij aan het Breede Water, zijn alle aangegeven bunkers nog aanwezig.

Delen: