Bunkers

Bende in de radarbunker

Waar in de Tweede Wereldoorlog de ingenieurs van de Luftwaffe koortsachtig werkten om zo vroeg mogelijk geallieerde vliegtuigen die op weg waren naar Duitsland op te pikken, daar is het tegenwoordig een puinhoop.

Deze L480 bunker is gebruikt als basis voor een vijftig meter hoge passieve radar. Die pikte signalen van de vijand op, zonder dat die vijand zelf iets uitzond. Als het vliegtuigen oppikte, werden de gegevens doorgestuurd naar radarposten nabij het vliegveld van Oostvoorne. Van daaruit werd de Luftwaffe naar de geallieerden gestuurd. De bunker in dit postje was het belangrijkste gebouw van de Klein-Heidelbergstelling, genoemd naar het soort radar.

De bunker is na de oorlog beplant met dennen. Hoewel het destijds de bedoeling was om de bunkers uit het zicht te onttrekken, zijn ze nu juist door die dennen makkelijk te herkennen. Veel mensen vonden dan ook hun weg naar de bunkers, en niet iedereen deed dat met veel respect. Lege blikjes, waxinelichtjes, bizarre graffiti, condooms en andere bende ontsieren de bunker.

Op de foto’s de bende, de mast zoals die er in WO II stond, en een extrahandig kaartje met de ligging.

Delen: