Natuur

Zandafgraving Tenellaplas bij herfst

De Tenellaplas lijkt er voor de argeloze bezoeker al eeuwen te liggen. Niets is minder waar. Het is pas na de oorlog aangelegd, nadat de Duitsers er een puinhoop van hadden gemaakt.

In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers het gebied om graszoden te steken en zand af te graven. Daarmee camoufleerden ze de bunkers tegen luchtaanvallen van de geallieerden. De keuze voor die plek was logisch: voor de oorlog was de Tenellaplas een golfbaan voor de rijken uit Rotterdam. De directeur van Van Nelle legde zelfs een vliegveld aan, om snel een balletje te kunnen slaan. Voor de oorlog was Oostvoorne een van de eerste badplaatsen in Nederland. Luxe hotels aan de boulevard werden door de Duitsers afgebroken om plaats te maken voor hun bunkers.

Na de oorlog werd de puinhoop rond de Tenellaplas omgetoverd tot een fraaie heemtuin. Of zoals clubblad De Kampioen van de ANWB het in 1949 meldde: “Het Administratiefonds Rotterdam laat in Rockanje een duinplas graven, met de bedoeling deze later van een instructieve beplanting te voorzien, in de geest van Thijsse’s Hof (botanische tuin in Bloemendaal. BoV). Het geschiedt op een door de Duitsers verknoeid terrein”. De Tenellaplas is vernoemd naar een plantje dat langs het watertje groeit: Anagallis tenella, in de volksmond guichelheil.

Delen: