Bunkers

Personeelsbunker van een radarstelling

Bunkers van het type 622 zijn door de Duitsers als onderdeel van de Atlantikwall in Europa veel gebouwd. Ze deden dienst als manschappenverblijf voor twintig soldaten. Ook in de duinen van Oostvoorne en Rockanje staan er nog steeds een paar.

Deze bunker is onderdeel van de Klein-Heidelbergstelling, die net over de grens met Rockanje aan het A. J. Bootpad in Oostvoorne ligt. Met de radar kon men vliegtuigen op maar liefst 200 kilometer afstand detecteren, zonder zelf gezien te worden. De stelling bestaat uit meerdere bunkers, met elk een eigen functie. Deze bunker is onderverdeeld in twee ruimten voor tien man, en kan gasdicht worden afgesloten.

Op de foto’s staan onder andere de verblijfsruimten, een nooduitgang, een geschutpoort en wat leidingen. Een plattegrond uit WO II geeft een idee van de afmetingen, een extrahandig kaartje toont de situatie anno nu.

Delen: