Nieuws, repo's en film

Het begin

Begin jaren zeventig kregen leerlingen van basisschool De Hoeksteen in Rockanje het boek Rockanje in Oorlogstijd. Ik zat op die school. Auteur Hendrik van der Graaf beschreef in dat boek de geschiedenis van het dorpje in de Tweede Wereldoorlog. In een zakelijke, spannende stijl met af en toe een voorzichtige mening, verhaalt Van der Graag over de eerste oorlogshandelingen, de neergestorte vliegtuigen, de fusillades, het verraad, de bevolking, schaarste, kameraadschap, de angst, het verzet en een high end radarinstallatie in de duinen.

Het was die radarpost die mijn aandacht trok. In hoofdstuk VI van Rockanje in Oorlogstijd – De door de Duitsers gemaakte militaire verdedigingswerken – las ik over bunkers in de duinen van Oostvoorne en Rockanje. Mijn speelterrein waren de duinen van de jaren zeventig, waar nog genoeg sporen uit de Wereldoorlog lagen. Patroonhulzen, bunkers, stukjes prikkeldraad, of een fles. Volgens het boek lagen er nog veel meer bunkers dan die aan de waterlijn bij de Groene Punt. In de oorlog stond er zelfs een complete radarmast, de Wasserman. Mijn opa vertelde over die grote mast, en over de bunkers die ze opbliezen, om plaats te maken voor duinen. Samen vonden we nog een heuse landmijn!

Ik vertrok uit Rockanje, en zwierf door heel Nederland. In 2018 keerde ik getrouwd en wel terug naar Voorne-Putten, en bleek Rockanje in Oorlogstijd  nog net zo boeiend als toen. Die paar bunkers die in het boek staan, blijken er meer dan honderd. Veel staan op kaarten, veel ook niet. Een stuk of dertig zijn er afgebroken, de rest staat er nog. Vaak makkelijk te vinden, soms lastig. Soms heel klein, vaak groot en heel soms enorm. Allemaal even leuk. Met behulp van het Streekarchief Voorne-Putten, internet en oude kranten kom ik steeds meer te weten over die bunkers. En dat is dan weer leuk om op deze site te plaatsen. En omdat mijn vrouw het ook leuk vind, onderzoeken we steeds meer.

Delen: